Behandling av fotvårtor

Det finns många olika behandlingar för att ta bort vårtor. Oftast tar det lång tid och du får ha tålamod. Du kan ta bort vårtor hos en hudläkare men detta får du oftast betala själv.


Att ta bort vårtor kan ta lång tid

Vårtor försvinner av själv. Men detta kan ta lång tid. Det finns hjälpmedel för att ta bort vårtorna snabbare, men även med behandling krävs det tålamod.

Orsaken till att det tar lång tid är att kroppens immunförsvar måste väckas för att ta bort vårtan inifrån.

De fotvårtor som är som mest svårbehandlade är moasikvårtor. Alltså de som är lika stora som en centimeter.

Behandla fotvårtor hemma

behandling vårtaVårtmedel

Med hjälp av vårtmedel som du köper på ett apotek kan du irritera huden. På så sätt aktiveras immunförsvaret.

Lägg på medlet en gång per dag till det att vårtan är borta. För bästa effekt ska du ta ett fotbad innan du sätter på vårtmedlet.

Frys bort vårtan hemma

Du kan även själv köpa medel för att frysa bort vårtan. Medlet fryser bort vårtan på djupet, och oftast behövs bara en behandling.

Vårtpenna

Med hjälp av en vårtpenna kan du kemiskt behandla vårtan. Vårtan sägs försvinna efter några veckor.

Vårtplåster

Plåstret sätts över vårtan innan du går och lägger dig och verkar sedan under hela natten. Gör detta varje natt till det att vårtan är borta.

Avlasta tryck med plåster

Om du har en vårta på foten som gör väldigt ont när du går kan du med hjälp av ett speciellt plåster avlasta trycket från just vårtan. Köp dessa plåster på ett apotek.

Behandla hos hudläkare

Om inte vårtan försvinner och är väldigt svårbehandlad, samt om det gör väldigt ont kan det i vissa fall vara värt det att söka hjälp hos en hudläkare.

Behandlingar som du får hos en hudläkare är oftast effektivare, men också dyrare. Exempelvis så kan fotvårtor behandlas med laser eller med frysning. Då krävs det oftast två eller tre behandlingar för att få bort vårtan helt. Detta kostar ungefär 1000 kronor per gång.

Sök vård på din vårdcentral om:

  • Vårtan är sårig eller blöder
  • Vårtan sitter på en olämplig plats
  • Vårtan sitter på ett annat ställe än på händerna eller fötterna
  • Du har diabetes och samtidigt vårtor