Fotvårtor hos barn

Nästan alla barn får någon gång vårtor. De smittar väldigt lätt, både direkt och indirekt. Vårtor försvinner av sig själv men behandling kan påskynda läkningen. Däremot tar även behandling av vårtor tid, så ha tålamod.


Vårtor är vanligt hos barn

fotvårtor barn

Undvik att gympa barfota för att undvika vårtor.

Alla kan få vårtor men det är väldigt vanligt hos barn. Nästan alla barn drabbas någon gång av vårtor. Vårtor drabbar främst de som är i skolåldern. Hos de barn som är under tre år är det dock ovanligt.

Hur smittar de?

Vårtor smittar genom hudkontakt. Men vårtor smittar också indirekt så som via blöta duschutrymmen.

Om ditt barn blir smittat av ett vårtvirus så tar det 1-6 månader innan det blir en vårta.

Undvik att få vårtor

De flesta barn kommer någon gång att få en vårta. Det är väldigt svårt att undvika.

Men för att försöka att undvika att bli smittad ska ditt barn alltid träna i skor, och inte barfota. Dessutom är det bästa att använda strumpor eller badskor i duschutrymmen.

Undvik också att låna varandras handdukar, strumpor och skor.

Behandla vårtor

Generellt tar behandling av vårtor tid. Oftast tar det ungefär ett till två år innan en vårta försvinner. Men det kan ta mycket kortare och mycket längre tid. Hos små barn försvinner vårtorna något snabbare.

Det finns många olika behandlingsmedel mot vårtor. Exempelvis vårtmedel, vårtspray och vårtplåster. Dessa går att köpa på ett apotek. På förpackningen står det om åldersgräns för de olika behandlingsmetoderna.

Sök vård om:

Om vårtorna blöder, om de finns på något annan plats än händer/ fötter eller om ditt barn har diabetes ska ni söka vård.