Vad är fotvårtor?

Vårtor finns oftast på fötter och händer och orsakas av virus. De är ofarliga och försvinner av sig själv, men det kan ta lång tid. Du kan behandla dina fotvårtor med vårtmedel du köper på apoteket. Det går även att frysa bort envisa vårtor.


Smittar direkt och indirekt

Fotvårtor

Vårtor kan se ut som ett hudfärgat runt blomkålshuvud eller som en liten upphöjd knottra. De har alltid en röd eller en mörk prick i sig, vilket är blodkärl.

Alla vårtor orsakas av HPV-virus som smittar både via direkt och indirekt hudkontakt. Om vårtviruset smittar indirekt sker detta ofta på golv i simhallar och omklädningsrum. Dock smittar inte blod från vårtan vilket är en vanlig myt.

Alla människor är dock inte lika mottagliga för vårtvirus (HPV-virus). Det finns däremot en större risk att smittas om du har sår eller sprickor på huden.

Inkubationstiden, alltså den tid från att du har blivit smittad till dess att vårtan bryter ut, är ungefär en till sex månader.

Undvik vårtor:

  • När du tränar – använd skor.
  • Gå inte barfota i sporthallar, simhallar och omklädningsrum. Gå i badskor, badtofflor eller i strumpor i dessa utrymmen.
  • Undvik att låna varandras handdukar och skor.

Ofta svårbehandlade

Fotvårtor sitter ofta där det finns ett högt tryck, exempelvis fotsulan. Huden runt vårtan blir hårdare och gör att det ömmar när du går på den.

Fotvårtor kan bli mosaikvårtor som är lika stora som en centimeter. Dessa är svårbehandlade. Liktornar är något som ofta förväxlas med vårtor, men liktornar har inte de röda prickarna (blodkärlen) i sig.

Behandla vårtor hemma

Vårtor försvinner av sig själv men det kan ta väldigt lång tid. Det finns dock hjälpmedel för att vårtan ska försvinna snabbare men det är svårt att behandla en vårta då kroppens egna immunförsvar måste väckas för att behandla vårtan inifrån.

Vårtmedel från ett apotek

Vårtmedel kan användas på vårtan för att irritera huden och på så sätt aktivera immunförsvaret. För att få bra effekt med vårtmedel bör du mjuka upp vårtan först med exempelvis vattenbad. Behandlingen kan ta flera månader.

Själv frysa bort vårtan

På apoteket finns även medel för att frysa bort vårtor.

Avlasta tryck om du har ont av vårtan

Om du har väldigt ont av en vårta finns det plåster som kan avlasta trycket. Dessa plåster kan du köpa på apoteket.

Fotvårtans rötter

Många tror att de små svarta prickarna är rötter. Men detta stämmer alltså inte. De svarta prickarna du ser är blödningar efter tryck i foten när du har gått på foten. Det är bara en myt att man ska ta bort dessa ”rötter” för att vårtan ska försvinna eftersom de inte är ”rötter”.

Behandla hos läkare – frysa bort

Vårtor kan tas bort genom att en läkare fryser ner vårtorna. Detta gör dock ont och rekommenderas inte till barn.

I vissa fall kan vårtorna opereras bort av en kirurg om de ger mycket besvär.

Behandla med laser

Vissa skönhetskliniker erbjuder vårtborttagning med laser. Det krävs oftast två eller tre behandlingar för att få bort vårtan helt. Detta kostar ungefär 1000 kronor per gång.

Sök läkarvård om:

  • Vårtan är sårig eller blöder
  • Om den sitter på ett annat ställe än på händerna eller fötterna
  • Om du har diabetes och samtidigt vårtor
  • Om vårtan sitter på ett olämpligt ställe