Liktorn

Liktorn finns oftast på fötter och gör mycket ont vid tryck. De kan likna vårtor men har inga svarta eller röda prickar i sig. Du kan oftast själv behandla liktornar genom fotbad och salicylsyra.


Symptom för liktorn

LiktornLiktornar sitter oftast på fötterna eller på tårna. De är antingen grå/vita eller gul/bruna.

Det gör oftast väldigt ont när liktornen utsätts för tryck. Därför kan exempelvis en vanlig promenad vara väldigt smärtsamt.

Liktorn eller vårta?

Det händer ibland att liktornar misstas för att vara vårtor. Men tittar du noga så har liktornar inga röda eller svarta prickar i sig så som vårtor har.

Liktornen gör ont vid ett tryck rakt uppifrån medan vårtan även gör ont vid tryck på sidorna.

Orsak – tryck och slitage

Liktorn orsakas av tryck och nötning på en viss plats på foten. Detta exempelvis om du dina skor trycker mot någon särskild del av foten.

Trycket och slitningen av foten kommer att göra att en förhårdnad bildas. Om denna förhårdnad inte behandlas utan fortsätter att utsättas för tryck och slitage kommer förhårdnaden att pressas inåt som en tagg vilket kallas för liktorn.

Om du har tår som skaver mot varandra eller nedsjunket fotvalv så har du en större risk för att drabbas av liktornar.

Förebygg genom fotbad och sköna skor

För att inte drabbas av liktornar är det viktigt att du tar hand om dina fötter. Ta ett fotbad en gång i veckan där du filar och smörjer dina fötter.

Dessutom är det viktigt att du inte går i trånga skor. Använder skor och strumpor som inte trycker eller klämmer någonstans på foten.

Behandling av liktorn

Egenvård – fotbad och liktornsplåster

För att själv behandla liktornar kan du ta ett fotbad i minst 20 minuter för att sedan fila fötterna. Efteråt smörjer du in liktornarna med en kräm som innehåller salicylsyra alternativt använder ett liktornsplåster.

Ett liktornsplåster och kräm med salicylsyra har samma effekt då de båda mjuknar upp liktornen. Gör denna behandling varje eller varannan dag till liktornen är borta. Kom ihåg att det kan ta tid att få bort liktornar så ha tålamod och ge inte upp.

Tryckavlastning

Gör det mycket ont när du går finns det speciella plåster som du kan köpa på ett apotek för att minska trycket på liktornen. Det finns också så kallade ”filtringar” som du kan sätta runt liktornen för att minska trycket och därmed smärtan.

Skär aldrig i liktornen

Försök aldrig själv att klippa/skära eller liknande i liktornen. Om den inte går bort trots behandling under en lång tid ska du istället söka vård.

Sök vård

Om du har diabetes eller nedsatt cirkulation ska du kontakta din husläkare för att få en remiss till en fotspecialist för rätt vård. Du ska också söka vård om liktornar är ett återkommande problem för dig och om de inte försvinner trots egenvård.